Om oss
I Ur och Skur Storkboet är ett personalkooperativ som drivs som ekonomisk förening, av Malin Fredriksson och Lotta Forsberg. Förskolans vision är ”Barns lärande genom upplevelser”
Förskolan får bidrag från Sjöbo kommun till förskoleverksamheten, och förskolan följer reglerna utifrån maxtaxan och allmän förskola. Vi driver också verksamheten utifrån Friluftsfrämjandets krav att få kalla sig I Ur och Skur förskola. Idén i denna pedagogik är att barns behov av kunskap, rörelse och gemenskap tillfredsställs genom vistelse i naturen.
Vår förskola – Storkboet
På vår förskola arbetar vi i tre hus, I Bikupanhuset öppnar och stänger vi, detta är vår huvudbyggnad, här finns även vårt kök, och våra två kockar. Bikupan är hemvist för våra Fröer och Knoppar som är 1-2 år, här arbetar 3 barnskötare och 2 förskollärare tillsammans med 18 barn. När barnen blir skogsknyttar, flyttar barnen till Myrstacken då är de 3-4 år, på denna avdelning är det 19 barn och här arbetar två barnskötare och två förskollärare. Sista året på förskolan är barnen Mullebarn och då vistas de i Mullekojan tillsammans med 1 förskollärare, då det enbart är 4 Mullar i år.
Storkboet öppnar kl 06.00 och stänger 17.15.
I Ur och Skur – vad är det?
Utomhuspedagogik, friluftsfrämjandet och I Ur och Skur använder sig av ledorden Lust, Kunskap och Tillgänglighet. Målet är att erbjuda en lustfylld och meningsskapande utbildning. På våra förskolor lägger vi stor vikt vid att ha roligt tillsammans. Alla som vistas på eller besöker förskolan ska känna sig välkomnade och väl bemötta. Pedagogerna är nyfikna och söker ständigt efter ny kunskap vilket smittar av sig på barnen. Tillsammans har vi en bred kunskap som vi gärna delar med oss av. Pedagogerna är tillgängliga för barnen, vårdnadshavarna och för varandra i arbetslaget. Miljöerna som används ska vara tillgängliga för alla. Ledarsynen speglas av ledorden VI KAN. Orden står för att pedagogen är Välkomnande, Inspirerande, Kompetent, Aktiv och Nyfiken.
Utomhuspedagogik
Arbetet med utomhuspedagogik är en process. Det är en plats där lärande tas tillvara, en metod att lära och en tydlig mening med lärandet. Utomhuspedagogiken bygger på växelverkan mellan ute- och innevistelse, upplevelse och reflektion, och mellan teori och praktik. Genom utomhuspedagogiken visas samband och helheter där upplevelsen är det centrala. Barnet får själv erfara och därigenom skapa sig egna erfarenheter. Barnen blir delaktiga i sin utbildning och utbildningen blir därigenom meningsskapande för barnet.
Upplevelsebaserat lärande för en hållbar livsstil i praktiken
Genom upplevelser med hela kroppen och där flera sinnen stimuleras ges barnen förutsättningar att befästa kunskaper på olika sätt. När flera sinnen berörs möjliggörs fler sätt att minnas och möjligheten till bestående minnen förstärks. När barnet självt får uppleva något skapar sig barnet egna erfarenheter. Barnens upplevelser bearbetas genom reflektion och återkoppling tillsammans med pedagogerna. Detta för att utveckla och förankra barnens kunskaper.
Våra kök
Våra kockar lagar all mat från grunden med närproducerade och svenska råvaror, så långt det går. Våra leverantörer är bla kött från Strömbecks slakteri, rapsolja från Gunnarshög. Vi arbetar på att hitta fler leverantörer från vårt närområde. Vår grundtanke med köket är att det ska vara en central punkt och del av dagen, det ska lukta mat och barnen ska kunna se vad som tillagas i vårt kök, som är öppet ut i verksamheten. Vi vill bevara den skånska matkulturen och följer våra traditioner. På sommarhalvåret odlar vi i vår köksträdgård, skördar och lagar mat. Även bär och frukt tas om hand då vi gör den vår egen sylt och saft. Det är ljuvligt att komma in efter en mysig fm i skogen och det luktar nybakat bröd i hela vårt hus!
Ansökan
Om du tänker att ditt barn ska få uppleva med hela sin kropp och sina sinnen, så kan kan ni göra er ansökan till förskolan här.